Generelle vilkår og betingelser

Merk: ingen rettigheter kan utledes fra disse vilkårene og betingelsene. Kontakt en advokat hvis du er i tvil om innholdet.

Artikkel 1 – Definisjoner

I disse vilkårene betyr:

Bedenktijd: perioden hvor forbrukeren kan benytte seg av angreretten; Consument: den fysiske personen som ikke handler i utøvelse av yrke eller virksomhet og inngår en fjernavtale med entreprenøren; Dag: kalenderdag; Duurtransactie: en fjernavtale som gjelder en rekke produkter og/eller tjenester, hvor leverings- og/eller mottakelsesplikten er spredt over tid; Duurzame gegevensdrager: ethvert middel som gjør det mulig for forbrukeren eller entreprenøren å lagre informasjon som er personlig rettet mot ham, på en måte som gjør fremtidig konsultasjon og uendret reproduksjon av lagret informasjon mulig; Herroepingsrecht: muligheten for forbrukeren til å trekke seg fra fjernavtalen innenfor angrefristen; Ondernemer: den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester til forbrukere på avstand; Overeenkomst op afstand: en avtale hvor det i sammenheng med et av entreprenøren organisert system for salg av produkter og/eller tjenester på avstand, utelukkende benyttes en eller flere teknikker for kommunikasjon på avstand fram til og med inngåelsen av avtalen; Techniek voor communicatie op afstand: middel som kan brukes til å inngå en avtale, uten at forbrukeren og entreprenøren er samtidig til stede i samme rom; Algemene Voorwaarden: disse Generelle Vilkår for entreprenøren.

Artikkel 2 – Entreprenørens identitet

JM Commerce

Iepenlaan 32, 4537 TC Terneuzen

E-postadresse: info@designerlina-oslo.com

KvK-nummer: 89284666

MVA-nummer: NL004712762B17

Artikkel 3 – Anvendelighet

Disse generelle vilkårene gjelder for ethvert tilbud fra entreprenøren og for enhver inngått fjernavtale og bestillinger mellom entreprenøren og forbrukeren. Før fjernavtalen inngås, gjøres teksten av disse generelle vilkårene tilgjengelig for forbrukeren. Hvis dette ikke er rimelig mulig, vil det før fjernavtalen inngås, opplyses at de generelle vilkårene kan ses hos entreprenøren og på forespørsel fra forbrukeren så snart som mulig sendes kostnadsfritt. Hvis fjernavtalen inngås elektronisk, kan teksten av disse generelle vilkårene, i avvik fra det foregående avsnittet og før fjernavtalen inngås, gjøres tilgjengelig for forbrukeren på en slik måte at denne enkelt kan lagre den på en varig databærer. Hvis dette ikke er rimelig mulig, vil det før fjernavtalen inngås, opplyses hvor de generelle vilkårene kan sees elektronisk og at de på forespørsel fra forbrukeren sendes kostnadsfritt enten elektronisk eller på annen måte. I tilfelle spesifikke produkt- eller tjenestevilkår gjelder i tillegg til disse generelle vilkårene, gjelder det andre og tredje ledd tilsvarende, og forbrukeren kan i tilfelle motstridende generelle vilkår alltid påberope seg den gjeldende bestemmelsen som er mest gunstig for ham. Hvis en eller flere bestemmelser i disse generelle vilkårene på et tidspunkt er helt eller delvis ugyldige eller blir annullert, forblir avtalen og disse vilkårene for øvrig i kraft, og den aktuelle bestemmelsen vil i samråd umiddelbart erstattes av en bestemmelse som så langt som mulig tilsvarer intensjonen til den opprinnelige bestemmelsen. Situasjoner som ikke er regulert i disse generelle vilkårene, skal vurderes "i ånden" av disse generelle vilkårene. Uklarheter om tolkning eller innhold av én eller flere bestemmelser i våre vilkår, skal forklares "i ånden" av disse generelle vilkårene.

Artikkel 4 – Tilbudet

Hvis et tilbud har begrenset gyldighetsperiode eller er underlagt betingelser, vil dette bli uttrykkelig nevnt i tilbudet. Tilbudet inneholder en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Beskrivelsen er tilstrekkelig detaljert til å gjøre det mulig for forbrukeren å foreta en god vurdering av tilbudet. Hvis entreprenøren bruker bilder, er disse en sannferdig gjengivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil eller åpenbare feil i tilbudet binder ikke entreprenøren.

Artikkel 5 – Avtalen

Avtalen inngås, med forbehold om det som er fastsatt i avsnitt 4, på det tidspunktet forbrukeren godtar tilbudet og oppfyller de dertil fastsatte betingelsene. Hvis forbrukeren har akseptert tilbudet elektronisk, bekrefter entreprenøren umiddelbart elektronisk mottak av aksept av tilbudet. Så lenge mottak av denne aksepten ikke er bekreftet av entreprenøren, kan forbrukeren oppheve avtalen. Hvis avtalen inngås elektronisk, treffer entreprenøren passende tekniske og organisatoriske tiltak for å sikre den elektroniske overføringen av data og sørger for et sikkert nettmiljø. Hvis forbrukeren kan betale elektronisk, vil entreprenøren treffe passende sikkerhetstiltak.

Artikkel 6 – Angrerett

Ved levering av produkter:

  1. Ved kjøp av produkter har forbrukeren mulighet til å oppheve avtalen uten å oppgi grunn i minst fjorten dager. Entreprenøren kan be forbrukeren om årsaken til tilbaketrekning, men ikke forplikte ham til å oppgi sin(e) grunn(er).
  2. Angrefristen nevnt i avsnitt 1 begynner dagen etter at forbrukeren, eller en tredjepart utpekt av forbrukeren, som ikke er transportøren, har mottatt produktet, eller: a. hvis forbrukeren har bestilt flere produkter i samme bestilling: dagen forbrukeren, eller en tredjepart utpekt av ham, mottar det siste produktet. Entreprenøren kan, forutsatt at han tydelig har informert forbrukeren om dette før bestillingsprosessen, avslå en bestilling av flere produkter med forskjellig leveringstid. b. hvis leveringen av et produkt består av flere forsendelser eller deler: dagen forbrukeren, eller en tredjepart utpekt av ham, mottar den siste forsendelsen eller den siste delen; c. ved avtaler om regelmessig levering av produkter over en viss periode: dagen forbrukeren, eller en tredjepart utpekt av ham, mottar det første produktet.
  3. Ved tjenester og digitalt innhold som ikke leveres på en fysisk databærer: a. Forbrukeren har mulighet til å oppheve avtalen uten å oppgi grunn i minst fjorten dager, fra og med dagen for inngåelsen av avtalen. b. Entreprenøren kan be forbrukeren om årsaken til tilbaketrekning, men ikke forplikte ham til å oppgi sin(e) grunn(er).
  4. Hvis entreprenøren ikke har gitt forbrukeren den lovpålagte informasjonen om angreretten eller angrerettskjemaet, utløper angrefristen tolv måneder etter slutten av den opprinnelige angrefristen som fastsatt i de foregående avsnittene i denne artikkelen.
  5. Hvis entreprenøren har gitt informasjonen nevnt i forrige avsnitt til forbrukeren innen tolv måneder etter startdatoen for den opprinnelige angrefristen, utløper angrefristen 14 dager etter dagen forbrukeren mottok denne informasjonen.
  6. I tilfelle en avtale om levering av tjenester eller levering av vann, gass eller elektrisitet som ikke er gjort klar for salg i et begrenset volum eller bestemt mengde, eller levering av fjernvarme, hvis: a. utførelsen har begynt med uttrykkelig forhåndssamtykke fra forbrukeren; og b. forbrukeren har erklært at han mister angreretten når entreprenøren har fullført avtalen.
  7. Ved levering av digitalt innhold som ikke leveres på en fysisk databærer: a. Forbrukeren har ingen angrerett hvis han i henhold til artikkel 6:230p BW før slutten av angreperioden uttrykkelig har samtykket til at utførelsen av avtalen begynner før slutten av angrefristen.
  8. Hvis forbrukeren benytter seg av angreretten, vil alle tilleggsavtaler oppheves som følge av loven.

Artikkel 7 – Kostnader i tilfelle av tilbaketrekking

Hvis forbrukeren benytter seg av angreretten, kommer høyst kostnadene for retur for hans regning. Hvis forbrukeren har betalt et beløp, vil entreprenøren tilbakebetale dette beløpet så snart som mulig, men senest innen 14 dager etter tilbaketrekking. Dette forutsetter at produktet allerede er mottatt tilbake av nettbutikken eller avgjørende bevis for fullstendig retur kan fremlegges.

Artikkel 8 – Unntak fra angreretten

Entreprenøren kan utelukke forbrukerens angrerett i den grad som fastsatt i avsnitt 2 og 3. Utelukkelse av angreretten er bare mulig hvis entreprenøren klart har opplyst om dette i tilbudet, eller i det minste rettidig før avtalen ble inngått.

Unntak fra angreretten er bare mulig for produkter:

  1. som er fremstilt av entreprenøren i samsvar med forbrukerens spesifikasjoner;
  2. som er klart av personlig art;
  3. som på grunn av sin art ikke kan returneres;
  4. som raskt kan forringes eller bli foreldet;
  5. hvis pris er avhengig av svingninger i finansmarkedet som entreprenøren ikke har innflytelse på;
  6. for løse aviser og tidsskrifter;
  7. for lyd- og videoopptak og dataprogramvare hvis forseglingen er brutt av forbrukeren.

Unntak fra angreretten er bare mulig for tjenester:

  1. som gjelder innkvartering, transport, restaurantvirksomhet eller fritidsaktiviteter som skal utføres på en bestemt dato eller i en bestemt periode;
  2. hvis levering med uttrykkelig samtykke fra forbrukeren har begynt før angrefristen er utløpt;
  3. som gjelder veddemål og lotterier.

Artikkel 9 – Prisen

I løpet av den i tilbudet angitte gyldighetsperioden vil prisene på de tilbudte produktene og/eller tjenestene ikke økes, med unntak av prisendringer som følge av endringer i mva-satser.

Artikkel 10 – Konformitet og garanti

Entreprenøren garanterer at produktene og/eller tjenestene oppfyller avtalen, de spesifikasjoner som er angitt i tilbudet, de rimelige krav til pålitelighet og/eller brukervennlighet og de eksisterende lovbestemmelser og/eller offentlige forskrifter på datoen for inngåelsen av avtalen. Hvis avtalt, garanterer entreprenøren også at produktet er egnet til annet enn normalt bruk.

Artikkel 11 – Levering og utførelse

Entreprenøren skal utvise størst mulig omhu ved mottak og utførelse av bestillinger av produkter og ved vurdering av forespørsler om levering av tjenester.

Leveringsstedet er adressen som forbrukeren har oppgitt til entreprenøren.

Med forbehold for det som er nevnt i artikkel 4 i disse generelle vilkårene, vil entreprenøren utføre aksepterte bestillinger med nødvendig hurtighet, men senest innen 30 dager, med mindre en annen leveringstid er avtalt. Hvis levering er forsinket, eller hvis en bestilling ikke kan utføres eller bare delvis kan utføres, vil forbrukeren bli informert om dette innen 30 dager etter bestillingen er lagt. Forbrukeren har i så fall rett til å oppheve avtalen uten kostnad og rett til eventuell kompensasjon.

Etter opphevelse i henhold til forrige avsnitt, vil entreprenøren tilbakebetale det beløpet forbrukeren har betalt så snart som mulig, men senest innen 14 dager etter opphevelse.

Artikkel 12 – Varige transaksjoner: varighet, oppsigelse og forlengelse

Oppsigelse:

  1. Forbrukeren kan når som helst si opp en avtale som er inngått på ubestemt tid og som strekker seg til regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester, med forbehold for de avtalte oppsigelsesregler og en oppsigelsestid på høyst én måned.
  2. Forbrukeren kan når som helst si opp en avtale som er inngått for en bestemt periode og som strekker seg til regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester, mot slutten av den bestemte perioden med forbehold for de avtalte oppsigelsesregler og en oppsigelsestid på høyst én måned.
  3. Forbrukeren kan si opp avtalene nevnt i de forrige avsnittene: a. når som helst og ikke være begrenset til oppsigelse på et bestemt tidspunkt eller i en bestemt periode; b. i det minste si opp på samme måte som de ble inngått; c. alltid si opp med samme oppsigelsestid som entreprenøren har bedt om. Forlengelse:
  4. En avtale som er inngått for en bestemt periode og som strekker seg til regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester, kan ikke stilltiende forlenges eller fornyes for en bestemt periode.

I avvik fra forrige avsnitt kan en avtale som er inngått for en bestemt periode og som strekker seg til regelmessig levering av dag-, nyhets- og ukeblader og tidsskrifter, stilltiende forlenges for en bestemt periode på maksimalt tre måneder, hvis forbrukeren kan si opp den forlengede avtalen mot slutten av forlengelsen med en oppsigelsestid på høyst én måned. En avtale som er inngått for en bestemt periode og som strekker seg til regelmessig levering av produkter eller tjenester, kan bare stilltiende forlenges for ubestemt tid hvis forbrukeren til enhver tid kan si opp med en oppsigelsestid på høyst én måned og en oppsigelsestid på høyst tre måneder i tilfelle avtalen strekker seg til regelmessig, men mindre enn en gang per måned, levering av dag-, nyhets- og ukeblader og tidsskrifter. En avtale med begrenset varighet for regelmessig levering av dag-, nyhets- og ukeblader og tidsskrifter for prøving eller introduksjon (prøve- eller introduksjonsabonnement) forlenges ikke stilltiende og avsluttes automatisk etter prøve- eller introduksjonsperioden. Varighet: 8. Hvis en avtale har en varighet på mer enn ett år, kan forbrukeren etter ett år si opp avtalen til enhver tid med en oppsigelsestid på høyst én måned, med mindre rimelighet og rettferdighet tilsier oppsigelse før slutten av den avtalte varigheten.

Artikkel 13 – Betaling

Med mindre annet er fastsatt i avtalen eller tilleggsbetingelsene, skal de beløp forbrukeren skylder betales innen 14 dager etter start av angrefristen, eller ved manglende angrefrist innen 14 dager etter inngåelsen av avtalen. Ved en avtale om levering av en tjeneste, begynner denne perioden dagen etter at forbrukeren har mottatt bekreftelse på avtalen.

Artikkel 14 – Klagebehandling

Entreprenøren har en tilstrekkelig offentliggjort klageprosedyre og behandler klagen i samsvar med denne klageprosedyren.

Klage over utførelsen av avtalen må innen rimelig tid etter at forbrukeren har oppdaget manglene, fullstendig og klart beskrives og innleveres til entreprenøren.

Klage innlevert til entreprenøren besvares innen 14 dager fra mottaksdato. Hvis en klage krever lengre behandlingstid, vil entreprenøren innen 14 dager svare med en bekreftelse på mottak og en indikasjon på når forbrukeren kan forvente et mer utførlig svar.

Artikkel 15 – Tvister

Avtaler mellom entreprenøren og forbrukeren som disse generelle vilkårene gjelder for, er utelukkende underlagt nederlandsk lov.